RCC II Bugojno

Remote Control ChallengeRCC I

Image two
RC Challenge Bugojno I

Jednom davno (Avgust 2010) imali smo trku autima na daljinsko upravljanje (RCC I - Projekat 001).

Nakon same trke, kada smo imali priliku da sagledamo sve ono sto se dogodilo, te razmislimo kako da poboljsamo slijedecu trku.

Elektronicka sekcija HobbyCentra je stigla u pomoc ( :) ), te inspirisana racer-om iz Njemacke, odlucila da napravi nesto slicno rjesavajuci vise problema koji su se pokazali tokom RCC I.

Odlucili smo da daljinski preobratimo u volan, da sjedimo dok vozimo auto, da auto nemoze izaci van staze i da vidimo i osjetimo kuda auto ide.

Dakle, bilo je vrijeme za RCC II


Na Vrh

Modifikacije

Image two
Auto smo, malo izmijenili. Napravili smo nekoliko krugova koji ce nam pomoci u trci - semafor, kviz, kontroler brzine. Pogledajte slike prototipa. Kartonska staza je bila u obliku broja 8 Pogledajte ovdje i ovdje. Karton smo kupili kod najveceg proizvodjaca kartona u BiH a mozda i u regiji.

Zahvaljujemo se DURACELLU, ekskluzivnom sponzoru baterija RCCII manifestacije koji je osiguralo da auto izdrzi sto vise krugova u trci.

Mala kamerica na prednjem dijelu auta, prenosi sliku staze koju auto vidi tako da takmicar ima osjecaj kao da se nalazi u samom autu.Evo jos slika sa RCCII
Na Vrh

RCC II

Image three
U subotu 16. Aprila 2011. sa početkom u 14.00 sati održan je dugo očekivani RC Challenge II. Prepun hol Kulturno Sportskog Centra bio je dokaz da interesovanje za ovakvu vrstu događaja postoji među mladim bugojancima i bugojankama.

Od otprilike stotinjak prisutnih njih tridesetak se registrovalo da uzme učešće u trkama. Morali smo odbijati daljne registracije jer smo znali da ne bi svi mogli stici na red.

Utrke su počele u 1400 sati, auto je bilo izuzetno teško za upravljati, tako da je trebalo oko 3 minute da se obiđe jedan krug po stazi. Prvi krug je bio probni, vrijeme se mjerilo tokom drugog kruga. Članovi elektroničke sekcije su kao pravi tehničari formule jedan, rješavali male tehničke problemčiće oko prijema slike te prevrtanja auta.

Samo tri takmičara su uspjeli isprobati modifikovano auto na stazi, i sudeći po njihovom zadovoljstvu iskustvo je bilo nezaboravno. Nakon trećeg takmičara slijedila je izmjena baterija, nakon čega su uslijedile veće tehničke poteškoće i modifikovano auto je bilo neupotrebljivo. Organizatori RCC II su tada u trku ubacili drugo nemodifikovano vozilo kako bi umanjili naočigled rastuće razočarenje prisutnih te kako bi omogućili prisutnima da probaju voziti auto na daljinski po stazi koliko toliko.

Utrke su zbog navedenih nepremostivih tehničkih problema bile poništene i odlučeno je da se nagrade za prvo drugo i treće mjesto podijele nasumičnim odabirom registrovanih takmičara, što je i urađeno oko 15.00 sati nakon čega je događaj završen. Članovi elektroničke sekcije su onda sa vidnim žaljenjem pristupili uklanjanju kartonske staze koju su tako mukotrpne sklapali i lijepili, kako bi omogućili održavanje idućeg događaja u repertoaru KSCa za ovu subotu.

I pored tehničkih poteškoća koje su nas zadesile tokom utrke, ipak ćemo konstatovati da je RCC II u potpunosti ispunio svoj cilj da okupi mlade bugojance i bugojanke i omogući im da se zabave u prijatnoj atmosferi.

Članovi elektroničke sekcije HobbyCentra u Bugojnu su zahvalni oficijelnim sponzorima baterija DURACELL koji je omogućio napajanje igračaka u ovoj utrci te koji je donirao tri Duracell zeke za nagrade. Velika hvala osobulju Kulturno Sportskog Centra za njihovu svesrdnu profesionalnu pomoć u realizaciji RCC II.

Zahvaljujemo se također svim prisutnim što su svojim dolaženjem pružili potporu ciljevima i programima HobbyCentra odnosno Fondacije Moje Bugojno.


Na Vrh
HobbyCentar.ba je projekat Fondacije Moje Bugojno